Vardagliga saker du kan förändra för att vara mer miljövänlig

Det finns alltid mer saker du kan göra för att leva ett grönare liv, men det är inte alltid dessa saker är helt uppenbara, vilket gör det svårt att få bukt på dåliga vanor. Därför har vi gjort en liten tipslista på vardagliga saker som är bra att tänka på och förändra sin attityd till, så att vi alla kan bidra till en bättre miljö.

Använd cykelvägarna

Sverige har blivit ett allt mer cykelvänligt land, och i många av våra städer byggs cykelvägarna ut och förbättras. Genom att ta cykeln till jobbet, skolan eller aktiviteter kommer du reducera dina utsläpp rejält jämfört med om du tagit bilen. När det är vinter och snöigt som bara den utanför fönstret kan vi istället rekommendera kollektivtrafik.

Se över ditt elavtal

De allra flesta elleverantörer idag har alternativ för dig som vill leva lite grönare. Det kan handla om att köpa el som mestadels består av vattenkraft eller vindkraft, och ibland kan man dessutom välja att inte ta någon el alls som kommit ur kärnkraften. I och med de stora framsteg som görs inom solenergi varje år kan vi säkerligen se även detta alternativ hos elbolagen i framtiden. Att se över sitt elavtal tar inte många minuter, men det kan vara en viktig del i vårt framtida miljöarbete.

Ta vara på maten

Det här är känt sen länge, men att inte slänga mat som köps hem är en viktig del i att ta hand om vår planet. Försök att planera alla dina matinköp så att det verkligen går åt, storhandla inte hem sådant som du vet inte kommer att ta slut och ta vara på alla delar av maten i kylskåpet. Om du har mycket rester eller slantar av rotsaker och grönsaker – koka en buljong!

Dra ner på vattnet

Du behöver inte ha igång kranen när du står och borstar tänderna, du måste inte fylla vasken ända upp när du diskar och du kan faktiskt stänga av duschen när du ska tvåla in dig. Vattenkonsumtionen i västvärlden blir allt högre, samtidigt som varmare väder gör att vi får mindre regn och risken för torka ökar för varje år. Detta är en trend som går att vända genom att inte använda så mycket vatten som vi gör nu. Detta är verkligen en ren vanesak, om du en gång har fått in vanan att stänga av vattnet, då kommer du fortsätta med det per ren automatik i framtiden också.

Använd timers till lamporna

Det här är ett bra tips särskilt i rum du inte är så ofta i. Sätt timers på lampor så att de inte råkar stå på hela natten, ställ in dem så att du har det ljust när du kommer hem utan att behöva låta lamporna stå på hela dagen.