Dags att rensa bort plasten från våra hav

Det är många som vet att det finns massor av plast, både stora saker som plastpåsar och skräp som har fallit eller kastats överbord, men också plastpartiklar som släppts ut i vattnet genom exempelvis avloppsrör. I vår tandkräm och i våra hudprodukter fanns det ofta förr plast, så kallade mikroplaster, men de har blivit alltmer sällsynta på senare år. Problemet är att den gamla plasten fortfarande finns kvar i alla våra världshav, och det är hög tid att bli av med den.

Så hur ska man då gå tillväga för att minska plasten som finns i vattnet och på botten av havet? Vi har hittat några bra lösningar, som man själv kan vara med och påverka.

Tvätta smartare och minska plasten

Att tvätta sina kläder är något som man inte kanske tänker på som en miljöbov, men faktum är att det inte bara drar en massa vatten, det bidrar dessutom till att öka plasterna i våra hav. Varje gång du tvättar ett plagg så lösgörs mikroplaster från tygerna, och från sköljmedlet du eventuellt använder. Dessa hamnar sedan ut i vattnet – men det finns chanser att ändra på detta! En ny slags tvättpåse har dykt upp på marknaden, en som kan fånga upp 90 % av all den syntfibretet som finns i plaggen. Det finns också en boll som drar till sig plasterna, som också fungerar som en miljöräddare.

Haka på trenden om mat utan omslag

Det är vanligt att man köper grönsaker, pasta, frukt och ris i plastpåsar, men så behöver det faktiskt inte vara. Det är just nu främst en trend som finns i Tyskland och Danmark, men det börjar dyka upp i svenska städer också, det här med paketfria matbutiker. Det fungerar helt enkelt så att du tar med dig en egen behållare, eller köper en på plats, och plockar åt dig det du behöver. Behållaren är naturligtvis inte av plast, och går att använda många gånger om. När du fått slut på makaroner, eller havregryn, eller tomater, så går du tillbaka till affären och fyller behållaren igen. Smart och smidigt.

Kom ihåg att panta

Vet du att du numera kan få pant när du ska lämna en saftflaska? Det är ett av de steg som branschen har tagit för att få människor att lämna tillbaka sitt plastavfall på rätt sätt. Genom att få fler att panta, och få fler produkter pantade, så kan man minska antalet flaskor som slängs ute i naturen, och i våra sjöar och hav. Panta är livet, så kom ihåg att ta med dig dina flaskor och burkar nästa gång du drar till affären. Du kan dessutom få pant för vissa plastpåsar, så håll utkik efter dem och lämna dem på rätt ställe!