EURO 2020

Ett grönare Fotbolls-EM 2020 – UEFA lanserar klimatsatsning

Tillhör du en av alla de som med pirr och förväntan ser framemot 2020 års kanske största och mest efterlängtade händelse? Kanske har du t.o.m. tänkt betta på EM 2020? Ja, varför inte.

Europamästerskapen i fotboll 2020 närmar sig med stormsteg och förväntansfulla fans och supportrar börjar redan nu tagga till runt om i Europa. Det här är heller inte vilket fotbolls-EM som helst – år 2020 firar nämligen det älskade mästerskapet 60-årsjubileum. Ett jubileum som förstås ska uppmärksammas med pompa och ståt. Dessutom är nästkommande fotbollsyra också startskottet för UEFA’s nya gröna supersatsning – en mycket betydelsefull klimataktion och ett riktigt vasst ställningstagande från en av världens absolut största och mest inflytelserika organisationer. 

Trädplantering och investeringar i förnyelsebar energi

Under EM 2020 kommer tolv nationer att stå värd, landslag kommer att färdas kors och tvärs över Europa och hundratusentals hängivna fans kommer att vallfärda till arenorna från jordens alla hörn. Det är med andra ord svårt att blunda för de enorma klimatpåfrestningar ett idrottsevenemang av denna kaliber innebär – idrottsglädje, gemenskap och en fantastisk feststämning till trots. UEFA’s vision och strävan med satsningen är därför att klimatkompensera i syfte att minska mästerskapets betungande ekologiska fotavtryck. Med ett löfte om att plantera hela 50 000 träd i vardera värdnation, och dessutom göra mycket betydande investeringar i grön och förnyelsebar energi, hoppas UEFA lägga grunden för en ny era inom idrottsvärlden och ett mästerskapsarv som består under lång tid framöver. 

Satsningen är ett löfte till framtida generationer

Över 600 000 nyplanterade träd och investeringar i grön energi som förväntas till fullo kompensera för de saftiga mängder koldioxidutsläpp som ett fotbolls-EM innebär. Nog låter det både imponerande och otroligt på samma gång? Och det är det ju förstås också. Inte bara för den faktiska skillnaden det innebär för planeten, utan också för de signaler som UEFA sänder till andra viktiga aktörer inom såväl idrotts- som bolagsvärlden. Klimataktionen inför EM 2020 är lika mycket en satsning på hållbarhet, som det är på dagens unga och kommande generationer. Och med tanke på alla barn och unga världen över som kickar boll och drömmer att kunna skruva den som Beckham en vacker dag, känns det möjligtvis extra bra att initiativet kommer från just UEFA. Kanske vågar man nu också hoppas på att fler superorganisationer och bolagsjättar följer i UEFA’s fotspår och steppar upp sitt ansvarstagande för en friskare och grönare planet?

Flera anledningar att fira

Kommande Fotbolls-EM är både extra stort och historiskt av flera skäl, och det finns all anledning att fira lite extra. Fotbollsfest och storslaget jubileum stundar, men frågan är om inte klimataktionen ändå kanske är den allra största anledningen till att klappa händerna lite extra hårt och jubla lite extra högt? EM 2020 blir avsparken för ett nytt, fräscht och hållbart förhållningssätt inom internationell proffsidrott.