Cykelevent för välgörenhet som stöder goda ändamål

Det finns många olika sätt att samla in pengar till välgörenhet. Ibland arrangeras stora event med målet att tillsammans samla in pengar till ett gott ändamål. Det kan vara organiserat av stora föreningar och verksamheter eller egna initiativ av enskilda personer.  

Att samla in pengar till välgörenhet i samband med cykelturer har blivit allt vanligare. Ofta samlar man deltagare för att cykla en unik sträcka som kan vara både lång, tuff och ansträngande. Inte en sträcka man vanligtvis skulle få för sig att cykla. Men när det är goda ändamål på spel frambringar det ofta det goda i oss. 

Många anmäler sig frivilligt till att delta och ännu fler bidrar genom att skänka pengar i samband med cykelresorna. Varje år samlas hundratals miljoner kronor in tack vare stora cykelturer världen över. Här ska vi ta en titt på några exempel som följt likartade initiativ.  

Tre stora organiserade cykelevent för välgörenhet 

Team Rinkeby 

Vi börjar med ett nordiskt bidrag. Team Rinkeby är från början ett danskt initiativ, men har ett stort säte även här i Sverige. Varje år cyklar man den drygt 120 mil långa sträckan från Ringe i Danmark till Paris med målet att samla in pengar till barncancerforskning. Sedan initiativet startade 2002 har man samlat in över en halv miljard kronor till sitt ändamål.  

The Supermarket Street Sweep 

“The Supermarket Street Sweep” är ett kreativt cykelevent som går av stapeln i San Fransisco. Idén är att samla in pengar och mat till människor som har det svårt och kämpar för att överleva. Deltagarna får särskilda uppdrag och “checkpoints” där de bland annat cyklar mellan livsmedelsbutiker för att samla ihop särskilda varor.  

South American Epic 

Detta brutala cykelevent tar dig genom hela Sydamerika genom 13 495 kilometer från norr till söder. Det är minst sagt en utmanande sträcka som organiseras till förmån för TDA Foundation och tar drygt fem månader att genomföra. Fokus är på att skydda miljön, hållbart resande och man donerar cyklar till både individer och organisationer.  

En personlig prestation 

Man kan konstatera att ovanstående cykelturer inte är för nybörjare. Många välgörenhetsevent för cyklister riktar in sig på extrema distanser. Det är naturligtvis positivt då det skapar mycket medial uppmärksamhet och är i sig en prestation som lockar fler till att vilja vara med och bidra till det goda ändamålet.  

Förutom att man bidrar finansiellt till en god sak är cykelevent likt dessa en fantastik upplevelse. Man går i mål med en känsla inte bara av att ha bidragit till ett starkt ekonomiskt lyft för välgörenhet, utan även med ett stärkt självförtroende av att ha tagit sig igenom en enorm sträcka på cykel och bevisat sin styrka inte minst för sig själv.