Ta dig fram miljövänligt med ett hopfällbart transportmedel

Elskotern är ett relativt nytt transportmedel. Att åka skoter är något som snabbt spridit sig i flera städer både i Sverige och i Europa. Den största fördelen är att elskotern är snabb. Vill du snabbt komma hem till datorn för att satsa online eller vara först till kvarn för ett Speedybet Bonus eller annat odds-erbjudande är elskotern det bästa alternativet.

Varifrån kommer elskotern och hur har dess utveckling sett ut?

Den första elektriska skotern presenterades i USA av 1954 av Sears i form av en elektrisk rullstol. Den kan dock inte klassificeras som en elskoter, iallafall inte i dagens mening. Visserligen hade den en stor batterikapacitet men inte mer än så. Dagens elskoter uppfanns på 1990-talet av holländska Wim Ouboter. Han introducerade skotern som ett transportmedel både för barn och vuxna. Till Win Outboter’s mångmiljon-skoter industri lades sedan till el funktionen. Resultatet är ett smidigt och miljövänligt transportmedel.

Olika typer av skoters

Hur ser vi idag på elskotern och vad är bra att veta om den? För vissa är skotern ett sätt att transportera sig på, både smidigt, lätt och miljövänligt. För andra kanske skotern är en typ av leksak som kan lämnas på gatorna när man inte längre behöver den. Självklart finns det en viss osäkerhet om hur man ska förhålla sig till skotern, ett är dock säkert. Det finns olika typer av dem och det är fritt fram att välja den som passar en bäst.

Den vanligaste typen är den klassiska elskotern som är både snabb och smidig. De flesta sådana är till och med hopfällbara vilket gör att de lätt ryms in i bostaden men kan även bäras in till ens arbetsplats utan att ta för mycket utrymme. Perfekt att pendla med och enkla att skydda mot stöld.

En annan fördel är att den har låga kostnader per kilometer tack vare sin låga vikt kombinerad med en effektiv elmotor. Om man väljer att köpa en dyrare variant brukar den betala av sig snabbt. Med andra ord är det en lönsam investering.

Fatscootern är ett nytt fenomen. Med den kan man färdas längre sträckor på ett bekvämt sätt utan att behöva stå upp. Observera att den är större än den klassiska modellen och väger mer vilket gör att den tar mycket plats vid förvaring i hemmet.

Vilka regler gäller när man kör en elskoter? 

Elskotern kan köras som en vanlig cykel om den uppfyller kraven för en cykel. Den klassiska modellen som beskrivs ovan kan klassificeras som en cykel. Detta innebär att skoterägaren kan köra på cykelvägar men även delvis på bilvägar. Vad ska du tänka på när du kör skoter? Här kommer några bra råd som man ska tänka på:

  • Kör alltid försiktigt speciellt när du passerar medtrafikanter. Sänk gärna hastigheten och håll avståndet.
  • Kör i gångfart om du befinner dig på en gångbana eller trottoar.
  • Parkera inte elsparkcykeln på ett sätt som blockerar gångvägen för personer som använder sig av den. Se till att den står parkerad längs med vägkanten.