Hur kan affärerna minska antalet påsar?

Vi är alltid på våra telefoner, oavsett om vi spelar onlinespel, tittar på roliga videor eller besöker ett onlinecasino med videoslots bonuskod. Människor som spenderar tid online har också säkert märkt att det finns många grupper och kampanjer som förespråkar en grönare planet. Vi måste alla ta ansvar för detta och ägna mer uppmärksamhet åt, särskilt vår användning av plastpåsar.

De många plastpåsar som hamnar i naturen tar flera hundra år att bryta ner. Under tiden skräpar de ner och ställer till problem för djurlivet. De bidrar också till mikroplaster i naturen som hamnar i kroppen på djur och människor. Forskare har till och med börjat hitta mikroplaster i dricksvattnet. Det innehåller tungmetaller och dioxiner. Så det är av största vikt att vi får ner plastkonsumtionen i samhället.

Pant på påsar

Oavsett vilken kasse du väljer är det bästa att använda den flera gånger. När den väl är så utsliten att den är obrukbar, sopsortera den! En del butiker har börjat ge pant på plastpåsar. En påse ger en krona i pant tillbaka. Butikskedjan tar då tillbaka sina egna påsar, de återanvänder dem och gör om dem till nya påsar. En av förhoppningarna är att folk ska sluta använda plastpåsar till soporna. De förbränns bara och då går plasten till spillo. Det är bättre att återanvända materialet.

Tygkassar

Tygkassen är ett bra alternativ till plastpåsar och kan användas många gånger. Nackdelen är att textilproduktion belastar miljön och släpper ut en hel del kemikalier. Det bästa är att ha en påse gjord av återanvända textilier. Eller gör en egen av en gammal t-shirt! En tumregel är att använda tygpåsen mer än 400 gånger. Det är så mycket som krävs för att tygpåsen ska vara försvarbar i jämförelse med att använda en plastpåse.

Ta betalt

Kampanjen One bag habit 2017 fick klädbutikerna att börja fråga kunderna om de verkligen behöver en plastpåse. Den ökade medvetenheten tillsammans med denna enkla påminnelse vid varje köp fick många kunder att börja avstå. Många köp får lätt plats i handväskan eller en medhavd tygkasse. Samtidigt började många butiker ta betalt för påsarna. En krona eller två kanske inte svider i plånboken, men den lilla ändringen är ändå en morot för många att ta med en egen påse. Målet med kampanjen är att få ner antalet förbrukade plastpåsar från 198 per person till 40. Än är målet inte i hamn. Men många ton plast har sparats sedan dess.

Nätpåse till färska grönsaker

Skippa de små genomskinliga plastpåsarna i frukt- och gröntdisken. Nätpåsar i polyester är slitstarka och utmärkta alternativ som kan användas många gånger om. Materialet håller grönsakerna fräscha. Det går också bra att tvätta dem i 40 grader om det skulle behövas.

Köp riktiga soppåsar

Istället för att använda matkassar till restavfallet är det bra med soppåsar. De är tunnare och har inget tryck på sig. Alltså blir belastningen på miljön mindre. Färg i tryck innehåller ofta kemikalier som riskerar att läcka ut vid förbränning. I mataffären går det också att köpa soppåsar på rulle som är gjorda på majsstärkelse istället för plast.