Grönare resor utan ansträngning

Grön infrastruktur är en viktig del av det vi vill åstadkomma, eftersom det innebär ett grönare liv men också en mer modernt samhälle. Tvärtemot vad många påstår hör miljövänlighet och modernitet ihop – den ena hjälper den andra. Att resa är något man unnar sig både för själ och kropp, det finns väl inget bättre än att slappna av i en hotellrum efter dagens utflykter, särskilt om man bor på modernt hotell med tillgång till gratis internet och andra bekvämligheter.

Annars kan du också använda mobilen för att planera för nästa dag, och på det viset vara så spontan som möjligt under resan, Det är ju alltid en bra idé att ha en alternativ plan om det du ville göra påverkas väldigt av vädret till exempel. Med mobil eller dator kan du då snabbt hitta ett bra alternativ. Du kan så klart också fråga på hotellet men ofta har de sina egna aktiviteter som de föreslår, så om dessa inte faller dig i smaken är det kanske bättre att komma på något på egen hand.

Hur du kan göra vilken resa som helst lite grönare

Det första du bör göra när du planerar dina resa är att tänka på ditt boende. Det finns otaliga hotell i alla stilar och prisklasser som verkligen satsar på miljön. Det behöver inte handla om ett boende som marknadsför sig själva som ett grönt boende, även om det helt klart är det bästa valet, utan det kan också handla om ett helt vanligt hotell där man tar några extra steg för att bevara miljön.

Sen gör det också en väldig skillnad hur du själv beter dig på hotellet. Du kan till exempel bidra väldigt genom att spara så mycket vatten som möjligt. Även om hotellet tvättar handdukar dagligen kan du välja att använda dem ett par gånger i rad (det gör du förmodligen hemma ändå) och på så vi spara tvätt. När hotellet tvättat kläder åt sina gäster tvättas dessa oftast separat för att undvika att något återvänder till fel rum. Det betyder att tvättmaskinen går även om det bara är några få plagg i den vilket slösar onödigt mycket vatten. Undvik istället att tvätta dina kläder på hotellet så gott det går.

Tänk på dina sopor

På hotell har de flesta som vana att bära slänga allt i samma sopkorg, men hotellet har ofta sin egen återvinning du kan använda dig av istället, om det inte erbjuds som del av den dagliga städningen. Det gör en stor skillnad om alla bidrar med något litet så det är ett bra tips att åtminstone försöka återvinna alla plastflaskor som alltid används på en resa utomlands där man inte kan dricka vatten från kranen.

Det är två enkla saker som knappt tar någon ansträngning alls när man är ute och reser men det kan göra en enorm skillnad för miljön, särskilt om alla gör samma sak. Det kan göra vilken resa som helst lite mer miljövänlig så att du kan bidra med något viktigt även när du unnar dig en välförtjänt semester. Det är dessutom bra vanor att ha med sig i vilken situation som helst så det skadar inte att tänka på detta vart man än är.