Hur kan vi få finansiering till gröna initiativ?

Det har aldrig varit hetare eller mer PR-positivt att vara ett företag eller en organisation som satsar på gröna initiativ. Nästan alla politiska partier pratar sig varma om att skapa fördelar för företag som tänker grönt, och det finns en stark opinion som talar för att de som satsar på gröna initiativ kommer att ses som progressiva och nyskapande av sina konsumenter. Men hur kan man då få finansiering för olika gröna program som man vill genomföra, hur kan vi som samhälle få in mer pengar till den gröna sektorn?

Skapa en ny skatt på spelande

Att betta på sport och spela olika casinospel online har blivit alltmer populärt under de senaste åren, men faktum är att nästan inga pengar som dras in av svenska spelare hamnar i allmännyttan. Det betalas nämligen ingen skatt på de vinster som svenskarna vinner hos något annat spelbolag än Svenska Spel, vilket innebär att miljoner kommer in i landet varje år utan att beskattas. Om ett förslag som skulle kunna komma åt dessa summor skulle kunna användas till att satsa på gröna alternativ skulle nog inte den allmänna opinionen vara särskilt negativ.

Det finns redan många som höjer ögonbrynen åt att så många utländska spelbolag kan komma runt det svenska spelmonopolet och att det inte görs mer för att stoppa olovlig gambling online. Att kunna använda dessa spelbolag för att satsa på gröna alternativ inom både offentlig och privat sektor skulle faktiskt kunna vända många som inte tycker om spelandet till att kanske mer passivt stötta denna typ av gambling.

Den ständigt debatterade flygskatten

Om det finns någon skatt som vi hört om mer än någonsin under den förra valkampanjen så är det flygskatten. För att få oss konsumenter att inte flyga så mycket privat så har det tagits fram förslag efter förslag på hur man skulle kunna lägga en flygskatt som skulle avskräcka fler att ta flyget, samtidigt som vinsterna från skatten skulle läggas på att bygga ut tågnätet och förbättra de tågrälsar som redan finns.

För att det inte ska drabba “vanliga” människor, alltså de som kanske reser en eller två gånger per år och då på semester snarare än i jobbet, har det funnits förslag på en slags stegrande flygskatt. Den första gången du flyger under året har ingen extra skatt alls, den andra gången kommer att ha en del skatt pålagd, och sen ökar den successivt så att de som flyger allra, allra mest också får lägga mest pengar för att förbättra de gröna alternativ som finns tillgängliga.

Öka chansen att handla lokalt

Att se till att konsumera lokalt har nog aldrig varit lika viktigt. En stor miljöbov är alla transporter som krävs för att mat och kläder ska nå sina konsumenter. Genom att göra det mer finansiellt lukrativt för handlare att ha lokala produkter i sina hyllor kommer det också att kunna bli billigare för konsumenter att handla från lokala tillverkare, och skippa de varor som åkt runt halva jorden för att nå affären.