Är elbilar verkligen bättre för miljön?

Elbilar är på snabb frammarsch! Tack vare batterier kan bilar tankas med el istället för bensin. Fossila bränslen som bensin och diesel är som de flesta förstår inte bra för miljön. De släpper ut koldioxid. Dessutom kommer oljan ta slut inom ett par årtionden. Detta är problem som människan måste tampas med. Elbilar utmålas som en av lösningarna på klimatproblemen. Men är de verkligen bättre för miljön?

Om det är en så enkel lösning som många verkar tycka, varför går inte alla bara och skaffar en elbil? En del säger att de inte vill köpa en elbil på grund av att det är dyrt att köpa in. Då tänker de kanske inte på att driftkostnaden är mycket lägre. Elbilar är mycket billigare att tanka och du sparar in på de dyra bensinpengarna. Du behöver alltså inte vara en hjälte på Starvegas spel för att ha råd med en miljövänlig bil. Men spela vidare så kanske du har råd med två.

Miljövinsten kommer gradvis

Det finns svårigheter med att producera tillräckligt med miljövänlig el. Samhället har kommit en bra bit på väg och delvis ställt om till sol, vind och vatten. Men det täcker inte upp för hela behovet än. Alltså är elen som elbilar tankas med tillverkad delvis på omiljövänliga metoder. Hade vi kunnat förse oss med uteslutande förnybar el så hade vi varit i mål redan. Men verkligheten ser tyvärr inte ut så. Här gäller det att se på saken i det större perspektivet. Även om all el som du tankar med i dag kanske inte är tillverkad på ett miljövänligt sätt, är den till viss del det. Och bara där gör du en miljövinst.

Genom att gå över till elbil möjliggör du för att kunna tanka med hundra procent förnyelsebar energi i framtiden. Genom att fasa ut bensindrivna bilar gör vi alltså framtiden en tjänst! Det även om det finns brister här och nu. En elbil sparar dessutom i dagsläget cirka 60-70 procent av koldioxidutsläppet jämfört med att köra en vanlig bil.

Möjligheter och begränsningar

En annan fördel med elbilar är att elen inte behöver inte transporteras till bensinstationer som bensin eller diesel gör. Istället är det bara att plugga in bilen i det befintliga elnätet. En del tycker att laddningsmöjligheterna är en begränsning som avhåller dem från att gå över till el. Laddningsstationerna är färre. Det tar dessutom längre tid att ladda bilen. Räckvidd beror så klart på körningen men ger minst 120 km på en laddning. Det täcker behovet under en dag för de flesta. Den som kör långa sträckor kan känna sig begränsad.

En elbil är dyrare att köpa in. För en person med begränsad budget kan det vara ett tungt argument för att låta bli. Precis som med solcellsenergi så är det dyrt vid uppstart men billigt i driftkostnad. I takt med att elbilar blir vanligare, så går de redan nu ner i pris. Tillverkarna jobbar hårt för att få ner nybilspriset. Så om du är en person som vill köra en elbil, men inte känner att du har råd? Håll utkik efter de nya lanseringarna!